torsdag 6 oktober 2011

SP10 - språkhistoria - fornsvenska

Idag vill jag se lite mer liv här på bloggen, uppgiften ligger på SchoolSoft.

10 kommentarer:

  1. Vi tycker att det är viktigt att veta om att Eskil Magnussons lagbok var den första boken på svenska. Vi tror också att det kan vara viktigt att veta om att den gamla böjningen från fornsvenskan finns kvar i modern svenska (t.ex. slarver och spjuver). Anledningen till varför det finns så många tyska ord i svenskan kan vara bra att ha koll på.
    /Ellen & Therese

    SvaraRadera
  2. 1. Den Äldre Västgötalagen - Den första lagboken på svenska.

    2. Läspljudet fortfarande fanns kvar som försvann mer och mer när tyska handelsmän kom till Sverige.

    3. Det finns fortfarande kvar gamla fornsvenska nominativformer som slarver och spjuver.

    4.Språket började ändras på 1300-talet pga av bland annat pesten och de tyska köpmännen.

    SvaraRadera
  3. - Den äldre västgötalagen som var en lagbok och det var den första boken skriven på svenska.

    - Läspljudet fanns fortfarande på den här tiden.

    - Fanns många olika böjningsformer. Men vissa bröts ner under tiden och försvann.

    - Fanns också många tyska ord, förstavelser och ändelse i fornsvenskan.

    Nathalie och Lidia (använder angeliqas konto)

    SvaraRadera
  4. Uppgift 2:

    Jag tyckte att texterna var väldigt svåra att läsa även om det fanns en "översättning". Eftersom de var svåra att läsa så var de även svåra att förstå.
    Det enda jag förstod om Peder Månssons text var att den handlade om hönor.

    //Angeliqa

    SvaraRadera
  5. Jag tyckte att det var helt omöjligt att läsa landskapstexterna, jag tyckte även att det var rätt svårt att tyda även om det fanns översättning. Inte lätt att förstå.
    Peder Månssons text handlade om hönor. Jag tyckte att texten var svår att förstå, och det tog ett tag att läsa.

    /Therese

    SvaraRadera
  6. Bondakonst och lagtexterna tyckte jag var svåra trots översättningarna till lagtexterna. Det enda jag egentligen förstod om bondakonst texten var att den handlade om hönor och hur bra de var för avel.

    /lidia

    SvaraRadera
  7. Texterna var svåra att tyda men jag tror att jag uppfattade det viktigaste. Vissa av landskapslagarna kändes ganska osammanhängande och rent av dumma, t.ex. den som handlar om att man ska raka och smörja in svansen på en kviga och sedan piska den. Annars uppfattade jag att en del av lagarna handlade om hur arv skulle fördelas efter människors död. Peder Månssons text handlade om hönor tror jag, om när de var fruktsamma, vilka färger de skulle ha och hur de skulle se ut.
    /Ellen

    SvaraRadera
  8. Vad är viktigt?

    - Beslutet om att lagar skulle skrivas ner. Var även den första svenska lagboken. "Den Äldre Västgötalagen"
    - Texten visar oss att läspljudet fanns år 1225.
    - Det fanns mängder av olika böjningsändelser.
    - De hade olika ändelser beroende på kön.
    - Det kom mycket tyska köpmän till Sverige, vilket ledde till att de förändrande svenska språket. Böjningsändelserna försvann mer och mer.

    SvaraRadera
  9. Uppgift 2:

    Texterna var svåra att tillfullo förstå innebörden av även fast det fanns översättning på "landskapslagarna". Det jag i alla fall kunde förstå av dem olika texterna är att ett genomgående tema för båda är bondelivet, då det i "Bondekonst" står beskrivet om hönor.
    I "landskapslagarna" står det lite om gården och om hur en spelman slår en ko.

    Detta kan kanske förklaras med att texten "Bondekonst" skrevs på 1500-talet och under den tiden var kanske just bondelivet det liv man levde på den tiden.

    AV: Nathalie SP10

    SvaraRadera
  10. Viktigt från sidorna 92-92

    * Eskil Magnussons beslut om att sammanställa och skriva ned lagarna till Den Äldre Västgötalagen - det intressanta enligt mig är historien bakom beslutet och vad genomförandet ledde till (inte bara en ny språkepok).

    * Nominativ, genitiv, dativ & ackusativ i fornsvenskan

    * Tyskans påverkan på svenska språket

    landskapslagarna & Bondakonst

    Jag har väldigt svårt att förstå den första landskapslagen, men jag tror att den handlar om arvslagar. Dvs hur arv ska fördelas och vem som har rätt till arvet... i kronologisk ordning.

    Spelmans rätt gör mig förvirrad.. Första meningen av texten "varder spelman slagen, det skall alltid vara ogillt" får mig att tänka att spelmannen ifråga inte ska bli straffad här, utan snarare gynnad. Men om jag sedan läser vidare vänds den känslan och hela lagen känns som ett spel för att få komma undan en spelman. Jag tolkar den som ett sätt att ge varje spelman en chans att få rättvisa men göra det så gott omöjligt för denne att vinna rättvisan.

    Texten Bonakonst är som en slags handbok för hur man föder upp bra höns och får bra ägg. Den beskriver en "bra" höna och hur ägget ska se ut när det är befruktat och inte. Texten beskriver hur en höna som ruvar ska vara för bästa resultat och det handlar, som jag förstår det, mycket om djurens utseende och kroppsbyggnad.

    SvaraRadera