PM – Det antika Rom.
Vi ska med hjälp av bland annat böckerna Svenska i tiden, Ekengrens svenska, Kultur och idéhistoria och Prima, beskriva epoken det antika Rom.
Vi kommer till att börja med ge en övergripande blick över epoken genom att inledningsvis beskriva epokens likheter med den föregående epoken, Det antika Grekland. Vi förklarar att det antika Grekland var en stor förebild för Det antika Rom och vad romarna tog ur Det antika Grekland. Att bland annat de grekiska gudarnas namn ersattes[2,4], att en motsvarighet till Illiaden och Odyssén skrevs och resulterade i Aeneiden och att den grekiska litteraturen översattes till Latin.[1] Vi kommer även att kortfattat presentera några epokavgörande författare; Horatius, Ovidius och Vergilius.
Vi tar upp några viktiga och omtalade historiska händelser för epoken; hur den makedonska kungen, Alexander den stores död ledde till att romarna kunde erövra mer land och sprida sin kultur till en världsmakt; Hur den romerska staden Pompeji som låg på vulkanen Vesuvius sluttning har varit en förutsättning för vår tid att förstå den romerska kulturen då ett vulkanutbrott ödelagde och bevarade staden; och hur man lyckades gömma undan den romerska litteraturen då Rom blev överfallet och föll, som också ledde till att vi idag kan ta del av deras kultur i form av dess litteratur.[1]
Vi kommer även att ge åhörarna kunskap om vad epoken hade för effekt på litteraturen genom att beskriva bl.a. hur man inte skämdes över att härma grekerna utan istället såg det som att man härmade de bästa men att man även skrev över all litteratur till latin. Vi visar också att det är bl.a. genom viss romersk litteratur som Rom fick en historia god nog för en stormakt och nämner de tre huvudgenrerna som man har fört vidare från det antika Grekland; Epik, lyrik och dramatik.[3]
Vi kommer som exempel på romersk litteratur att läsa Didos kärlek och död, som är ett stycke ur Roms nationalepos Aeneiden. Dido var en drottning i staden Karthago. Aeneas, som reser genom staden på ett uppdrag han fått från gudarna träffar Dido och de förälskar sig i varandra. Men då Aeneas är mer trogen sitt uppdrag än han är kärleken så lämnar han Dido som blir så förkrossad att hon tar sitt liv.
Vi kommer att presentera författaren av Aeneiden, Publius Vergilius Maro, lite djupare. Vergilius är född den 15 oktober år 70 f.Kr. Han hade en mycket enkel härkomst men fick en chans till en högre utbildning. Han drog åt sig mycket uppmärksamhet genom sina dikter Maecenas och Augustus och fick senare i uppdrag att författa Roms nationalepos, som resulterade efter 10 år i just Aeneiden. Dock så ville Vergilius på sin dödsbädd bränna upp sitt verk då han tyckte att det inte dög. Men detta stoppades och texten publicerades.[1] Vergilius dog den 21 september 19 f.Kr. Han tog även över tron från grekerna om att det fanns ett dödsrike i och med att han skrev om det i Aeneiden.[4]
Källförteckning.
Böcker:
1. Ekengren Hans- Eric och Lorentzon-Ekengren Brita (2002). Ekengrens Svenska. Stockholm: Natur & Kultur.
2. Danielsson Anita och Siljeholm Ulla (2003). Svenska i tiden. Stockholm: Natur & Kultur.
3. Nord Eva (2005). Kultur- och idéhistoria. Stockholm: Liber AB.
4. Buchner C.C. (2006). Prima Gesamtkurs Latein, Band 1, 2 & 3. Bamberg: C.C Buchners Verlag.
P. S Texten finns på sida 120 – 123 i Ekengrens svenska I litteratur bok.
Jag tycker denna epok va relativt lik antikens Grekland, vilket inte är så konstigt eftersom romarna tog idéer ifrån dem. Däremot skiljde sig texten vi fick läsa en del ifrån grektexten. Det blev mer känslor och kvinnan verkade mer säker på sig själv. OM kvinnor var mer jämlika under romartiden så skulle det vara ett bra kännetecken ;)
SvaraRaderaSen så jag att talet 3 dyker upp hela tiden!!! Typ epik, lyric och dramatik osv. Lovar att det kommer bli fler treor genom epokerna xd
Talet tre dyker alltid upp, överallt, om man bara är uppmärksam... :-P
SvaraRaderaFinns det andra tal som också är viktiga?
Jag tror att kvinnorna i Rom hade lite mer frihet än de i Grekland, men är inte helt hundra - någon som vet mer?
Den romerska staten gav inte kvinnorna några rättigheter... vilket är väldigt likt som det var i Grekland. Det fanns dock en skillnad mellan de övriga kvinnorna i Grekland och kvinnorna i Sparta.
SvaraRaderaSpartanska kvinnor fick exempel; lära sig läsa, skriva, sjunga i kör, brottas, kasta spjut och diskus och löpning mm. Kvinnorna och männen fick samma mat i Sparta medan i övriga Grekland fick kvinnor och barn betydligt mindre mat än männen.
Jag gillar hela det här "vi tar alla deras gudar och byter namn för att det åtminstone lite ska verka som våra gudar"... Sedan så kändes det också som en mer utvecklad variant av Greklands antik..
SvaraRaderaPå UF-mässan sa de som hade vunnit SM att de bara hade kollat runt på andras idéer, stulit och förbättrat och sedan vunnit. Är det alltså något urgammalt? För jag tyckte att romerska antiken var mer intressant att läsa...
Hmm…om jag inte missminner mig var väl Aeneiden uppbyggd av en massa slagsmål och tappra män som egentligen helt saknade verklig historisk bakgrund? Känns då mer som att detta epos mer var ett sätt för romarna att få leka alfahannar och slå sig på bröstet i syfte att visa hur stora och starka de var än att faktiskt vara just ett nationalepos som berättar något om rikets historia. Om jag varit romare skulle jag sannolikt drabbats av svår prestationsångest om kraven på mig som medborgare var likvärdiga med de egenskaper som personifierades av Aeneidens hjältar...
SvaraRaderaPå något sätt känns det som att romarna blev större än grekerna fast romarna tog sitt ursprung från grekerna, är det bara jag som känner så? Och som Jonna nämnde, hur kul var det för de fattiga och svaga när alla skulle vara störst bäst och vackrast? Denna epok känns det verkligen bara som att de stora lyftes fram, inte all misär som alltid funnits under livets gång.
SvaraRaderaNej kim, det är inte bara du som känner så. Men att det känns som att romarna blev större än grekerna kan vel mycket möjligt ha att göra med att själva romarriket var större och mycket mer utspritt än det antika Greklands rike?
SvaraRaderaOch då det kommer till Aeneiden så var det nog meningen att det mer skulle spegla hur stort och starkt romarriket var, än att spegla massa tråkig historia. Nationalepos för romarna var det som skulle visa just att de var störst, bäst och vackrast, och det var inte bara i Aeneiden som handlingen utgjordes av slagsmål,krig och hjältedåd, utan i de flesta texter som skrevs under den romerska antiken så var huvudhandligen antingen kärlek eller krig, eller både och.