PM – Nordisk medeltid
Inledningsvis så börjar vi med att presentera vår grupp och vår epok Nordisk medeltid. Epoken varade mellan åren 1050-1520 talet. Den största viktiga händelsen under epokens gång är att kristendomen blir av stor betydelse i Norden. Vi kommer att ta upp hur det blev kristet och hur hierarkin förändrades.
Bönderna blev tvungna att betala skatt, inte bara till kungen utan även till kyrkan1. De betalade i form av mat och andra skördar ifrån deras jordbruk1. Det skapade missnöjde hos befolkningen och bönderna fick helt enkelt lida under det nya herraväldet. Vi kommer att nämna asatron som var en stor folktro och dess betydelse som motståndare mot kristendomen. Asatron var en mycket enkel ”religion” eftersom att den inte krävde någon trosbekännelse och man utövade den inte liksom man utövar kristendomen till exempel. Detta kan ha varit en utav många anledningar till att just denna tro blev utbränd och ersatt inom en ganska snar tidsram.
Efter att ha jämfört asatron och kristendomen kommer vi att gå mer in på kyrkans roll i samhället, hur de kontrollerade vår globala kommunikation1. Vi kommer att berätta om hur kvinnan blev förtryckt och om hur folket alltmer hängav sig åt Gud1. Även här kommer vi slå in lite exempel på hur samhällets ideal förändrades. Efter detta kommer vi att presentera Snorre Sturlasson som epokens stora författare. Vi kommer att kort berätta att Snorre upplyser oss om hur folket hamnade lite i kläm mellan dessa två religioner och just Snorre var väldigt förtjust i att skriva sina historier i diktform2.
Snorre Sturlasson skickades iväg när han var 3 år och detta gjorde en stor påverkan i hans liv. Väl bortrest så fick han kunskaper inom Nordens historia, flera olika språk. Med andra ord var han en mycket lärd man och gillade att skryta om sina kunskaper. Han blev vän med mäktiga män i Norden genom att kunna deras rikens historia bättre än de själva och blev tillslut själv en mycket mäktig man genom att gifta sig med en prästdotter.
Snorre Sturlasson skickades iväg när han var 3 år och detta gjorde en stor påverkan i hans liv. Väl bortrest så fick han kunskaper inom Nordens historia, flera olika språk. Med andra ord var han en mycket lärd man och gillade att skryta om sina kunskaper. Han blev vän med mäktiga män i Norden genom att kunna deras rikens historia bättre än de själva och blev tillslut själv en mycket mäktig man genom att gifta sig med en prästdotter.
Snorre skrev ner sina historiska kunskaper om de norska kungarna och denna samling kallades ”Heimskringla”. Idag är Sverige och Norge i stor tacksamhets skuld till Snorre Sturlasson eftersom att hans berättelser idag ligger till grund av vad vi vet om Nordens medeltid. 2
Heimskringla är ett slags bevis för att Snorre visste vad han gjorde2. Den består inte bara utav kungasagorna, utan även en förteckning3. Han berättade om sina källor och huruvida de var pålitliga eller inte2. Heimskringla består av tre olika delar: den inleds med en prolog: ”Hur Gylfe blev lurad”. Sedan kommer ”Skaldeskapens språk” och till sist ”Verslistan” 3.
Dessa är beroende utav varandra för att förklara och ge förståelse. Man tror att hans texter om bland annat den norska kungen Håkon (och hans efterträdare), samt förteckningen han skrev, behövde en grundläggande kunskap inom asatron. Så där av skrev han berättelser/sagor om de gamla asagudarna. 3
Efter denna presentation ber vi åhörarna att läsa en text ur prologen ”Hur Gylfe blev lurad” för att få en inlevelse i hur Snorre beskrev just asatron.
Källförteckning
1. Nord, Eva. Kultur- och idéhistoria. Stockholm, 2009. Liber.
2. Collinder, Björn. Snorres Edda. Okänd utgivningsort, 1950. Forum Pocket.
3. Johansson och Malm. Snorres Edda. Stockholm, 1997. Fabel Bokförlag.
Vad är fornyrdisklag och knittel för versmått? Vilka texter användes de i?
SvaraRaderaPå vilka sätt är vikingatiden viktig för den aktuella epoken?
Fornydislag är ett gammalt isländskt versmått som har strofer om åtta rader, indelade i fyra fjärdingar. Varje fjärding har i sin tur en uddrad och en jämnrad. I varje rad har i sin tur två betonade bokstäver. Den första betonade stavelsen i jämnraden måste stavrimma med endera eller båda betonade stavelserna i uddraden. Fornyrdislag förekommer i texter som finns i "Poetiska Eddan".
SvaraRaderaKnittel är ett medeltida nordgermansk versmått. I varje rad så ska det finnas tre eller fyra betonade stavelser, en cesur i mitten och ett rim eller assosans i slutet av varje rad.
Texter...jadu såvitt jag vet så är Erikskrönikan skriven i knittel.
När det gäller vikingatiden så uppfattade jag som om mycket av deras historier och kultur(asatron) hade en plats i litteraturen(som exempelvis Snorre skrev).
/Robin
Märkte du att jag hade stavat fel? Kan du ge ett exempel på hur fyrnordislag kan se ut?
SvaraRaderaJapp jag gjorde det ^^
SvaraRaderaJa jag har ett exempel, däremot så är den kopierad^^
Hören mig alla
heliga släkten
större och smärre
söner av Heimdall;
du vill ju, Valfader,
att väl jag täljer
forntida sägner,
de första, jag minnes
Kopierad från: http://www.poeten.se/irene/skrivande/skrivovning-fornyrdislag.htm
Det finns även fler exempel i kommentarerna på länken.
Nu ändrades epoken från den romerska genom att inte vara starkast och bäst utan snarare klokast och störst. Förut kändes det mer som att vem som helst som var duktig på att slåss kunde bli något stort men här har någon annan tagit åt sig makten och skapat en annan väg till framgång.
SvaraRadera